Претражи овај блог

четвртак, 14. јун 2012.

Телефони

Ево пар слика које илуструју развој телефона током неких 40 година. Овде су упоређена два апарата, старији је Сименс са краја 30-година, а новији је Искра ЕТА31 са почетка 80-их. Разлика је неких 40 година.



Старији апарат је од бакелита, а шасија је од челичног лима. Делови бројчаника су скоро сви метални (са изузетком гребенасте плочице која је од фибера због изолације), жице су изоловане текстилом. Конструкција је јако једноставна - од електронских делова ту су само један кондензатор за звоно и индукциони калем. Квалитет израде је одличан.










Новији апарат је у целини од пластике. Делови бројчаника су скоро сви пластични, осим шасије која је метална. Овај апарат је електронски - микрофон је електродинамички, нема калема, али има штампану плочицу са неколико транзистора и доста отпорника и кондензатора. Квалитет израде није лош и ти телофони су доста трајни, мада није ни принети старом Сименсу.



За тих 40 година учињен је велики скок у технологији. Са клемарника прешло се на штампане плочице, са бакелита се прешло на пластику, метални делови су такође добрим делом замењени пластиком. Делови су у доброј мери смањени ради уштеде (упоредите величину новог и старог звона као и кондензатора).

Сав тај напредак је резултат уштеда у производњи - бакелит је много незгоднији за ливење од пластике. Прављење делова од метала је такође много скупље и спорије у поређењу са истим деловима од пластике. Наравно, последица је мањи квалитет крајњег производа - пластични делови су краткотрајнији од металних или бакелитних. Бакелит је додуше крт и лакше се ломи од пластике при ударима, али пластика временом испуца и распада се. Исто важи за изолацију жица - текстилна изолација је увек еластична, док пластична временом постаје крта и почне да пуца.















Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.