Претражи овај блог

среда, 27. јун 2012.

Пригушена кратка светла

Од како је уведена обавеза сталног кратког светла, многима сијалице прегоревају за мање од две године. Сијалице нису скупе, али промена сијалице често захтева и подешавање фара. Осим тога непотребно се троши енергија чиме се повећава и потрошња.
Смањењем напона на сијалицама може се много продужити век сијалица, а такође се и смањује потрошња струје.
Ово сам решио једноставним уређајем који напон на сијалицама смањује по жељи, при чему постоји прекидач којим се може премостити овај уређај и тиме добити пун сјај фарова по потреби (ноћу на неосветљеном путу). 






Излазни транзистори су парарелисани ради мање дисипације и монтирани на хладњак. Кондензатор између гејта и сорса излазних транзистора служи за отклањање сметњи које могу неконтролисано да окидају излазне транзисторе што се манифестује варирањем сјаја фарова. Те сметње обично потичу од високонапонске инсталације за свећице.
Потенциометром се регулише напон на сијалицама а тиме и сјај фарова. Са струјом једнаком половини номиналне (укупно око 4А за обе сијалице) сјај је сасвим довољан а потрошња је преполовљена.
Уградња је проста - жицу која води ка осигурачима треба прекинути, и на крајеве повезати тачке А и В као на шеми. Прекидач Р може да буде и радни контакт релеја којим се управља прекидачем из кабине.

21.1.2013.

Ево једне могуће изведбе. У разводну кутију од алуминијума сам уградио плочицу са елементима и релеј. Излазне транзисторе сам преко алуминијумске плочице спојио са дном тако да цело тело кутије служи као хладњак. Дисипација на транзисторима не прелази 1,5 W тако да се то уопште не греје. Два транзистора су више ради сигурности, јер је и један довољан што се струје и дисипације тиче. Код Н4 сијалица, укупна струја је око 9-10А, па са 50% струје и унутрашњом отпорношћу транзистора од 30 милиома, дисипација је око 1,4-1,5 W укупно или по 0,7-0,75 W по транзистору. Да је искоришћен само један транзистор, дисипација би била око 3W.






Додао сам и релеј који командом из кабине (прекидачем) може да преспоји излазне транзисторе тако да се добије пуна јачина светла по потреби. Потенциометром може да се подеси жељена јачина ослабљеног светла тако да буде довољно видљиво а да се не расипа енергија и да сијалице трају дуже. 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.