Претражи овај блог

четвртак, 14. јун 2012.

Сат годишњак Керн

Ови сатови су се појавили крајем деветнаестог века, а популарност им је била највећа 50-их и 60-их година двадесетог века. У Немачкој је било много произвођача, у Јапану и Француској по један. Основна карактеристика је да се навијају само једном годишње, мада има модела који раде и 1000 дана са једним навијањем. Да би машина издржала тако дуго, потребан је јак и фелики федер (опруга), а сам механизам мора да буте тако израђен да употребљава што мање енергије. Клатно код овог сата је торзионо.



Клатно је виси на челичној траци димензија око 0,4 х 0,1 mm. Ова нит је од нарочитог опружног челика, чије карактеристке мало зависе од температуре. Ово је важно да би сат радио тачно, независно од температурних промена.



Овај модел има грахамов анкер са челичним палетама.
Машина је Керн, израђена средином педесетих година. Сат је био у јако добром стању, али су рукавци осовинице анкера били похабани па сам то мало исполирао. Морао сам да променим торзиону опругу клатна, и да све детаљно очистим и подмажем.
Такође сам исполирао видљиве месингане делове. Овакве машине су иначе веома осетљиве и заметне за регулацију, али кад се једном подеси требало би дуго да ради без проблема.


9.8.2014.

После две године моје искуство са овим сатом је следеће. Иако је машина пажљиво очишћена и подмазана, са једним навијањем ради око 9-10 месеци (могуће је да ход клатна није најбоље подешен, или да је федер мало ослабио или није добро подмазан). Међутим тачност рада доста варира у зависности од температуре, изгледа да склоп клатна и торзионе опруге није баш добро термички компензован. Очигледно да од ових сатова не треба очекивати неку врхунску прецизност.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.