Претражи овај блог

понедељак, 18. јун 2012.

Замена за угљени микрофон

У класичним старим телефонима се користи угљени микрофон. Његов век зависи од израде, али је ограничен и пре или касније чујност постаје лоша а јавља се и шум.



Угљени микрофон може да се замени разним врстама микрофона - кондензаторским, електродинамичким и другим, али за сваки од њих је потребно другачије предпојачало. Ево једне шеме која омогућава да се стандардна електродинамичка слушалица искористи као микрофон. Ако се склоп предпојачала направи у SMD техници, плочица ће бити веома мала и моћи ће да се смести било где у телефону. Само треба пазити да ли у МТК (слушалици) има места да се уместо микрофона стави електродинамичка слушалица. Код неких само треба извадити шољу са контактима да се обезбеди простор.


Шему нисам испробао али ћу то ускоро да урадим. Мислим да је узета из Искриног телефона тако да би требало да ради. Ако се прави у SMD техници, користе се други транзистори, нпр. ВС807-40, и ВС850С или BC817-40. 
RC члан везан паралелно микрофону смањује појачање на високим вреквенцијама, није ми јасно чему то служи сем можда да спречи самоосциловање. Покушаћу да га изоставим, мислим да ће радити и тако.


Ево још једне шеме која користи кондензаторски микрофон. Како је он много мањи, код оних телефона где је смештај микрофона критичан (старе МТК са малим простором за угљени микрофон, без уметка) ово решење је боље. Иако има доста делова плочица може да се направи тако мала да све стане у кућиште старог угљеног микрофона, ако се направи у SMD техници.


Ову шему ћу такође да испробам јер имам пар старих телефона где у МТК не може да стане електро-динамичка слушалица уместо микрофона.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.